ارتقاء سی پی یو لپ تاپ فرآیندی نیست که به راحتی بتوان آن را انجام داد. قبل از انجام هر کاری ابتدا لازم است که اطمینان به دست آورید آیا لپ تاپ شما قابلیت ارتقا دارد یا خیر؟ در گام بعدی برای ارتقای cpu لپ تاپ باید بتوانید انتخاب خود را به درستی انجام دهید.
سوالات مختلفی ممکن است در این خصوص به ذهن شما برسند. اینکه آیا سی پی یو لپ تاپ من قابل ارتقا است یا خیر؟ چگونه بفهمیم که پردازنده لپ تاپمان قابلیت ارتقا دارد؟ بهترین زمان برای ارتقای پردازنده لپ تاپ چه موقع است؟
با توجه به اینکه لپ تاپ ها و سیستم های رایانه ای با ارائه قابلیت های مدرن همواره در حال پیشرفت هستند، بخش زیادی از کاربران با هدف رساندن خود به دنیای مدرن تصمیم می گیرند که قطعات قدیمی لپ تاپ خود را حذف کرده و به دنبال ارتقاء آن ها باشند. یکی از مهم ترین سخت افزارهایی که در عملکرد لپ تاپ و سیستم های کامپیوتری تاثیر فراوان می گذارد، سی پی یو است. به همین علت چشم کاربران همواره به دنبال انتخاب و خرید بهترین سی پی یو جهت بالا بردن سرعت سیستم خواهد بود. با هدف جلوگیری از پرداخت هزینه های زیاد به جهت خرید لپ تاپ، ارتقا cpu و سایر سخت افزارها می تواند راهکاری مناسب باشد. با ما همراه باشید تا اطلاعات کافی در این خصوص به شما ارائه دهیم.
آیا تمامی سی پی یو لپ تاپ ها قابل ارتقا هستند؟
درگاه نخست برای یافتن پاسخ سوالات خود باید به این سوال پاسخ دهید که آیا تمام لپ تاپ ها قابلیت ارتقا را دارند یا خیر؟
طراحی و ساخت لپ تاپ ها بر خلاف سیستم های رومیزی به شکلی است که جهت تغییر سخت افزار و ارتقا دادن آن ها ممکن است با مشکلاتی مواجه شوید. هنگامی که قصد خرید لپ تاپ را دارید، ابتدا باید مطمئن شوید که این دستگاه قابلیت ارتقا را داشته باشد. گاهی اوقات لپ تاپ ها به شکلی طراحی می شوند که امکان باز کردن و تغییر قطعات آن ها وجود ندارد. به عنوان مثال مایکروسافت لپ تاپ های خود را به شکلی طراحی می کند که تغییر قطعات و سخت افزارهای آن به راحتی امکان پذیر نیست. علاوه بر این گاهی اوقات ارتقا سخت افزارها مانند سی پی یو باید با بررسی سایر قطعات لپ تاپ انجام گیرد. در پاسخ به این سوال باید بیان کنیم که تمامی لپ تاپ ها قابلیت ارتقای پردازنده را نخواهند داشت.
از کجا بفهمیم سی پی یو لپ تاپ قابل ارتقا است؟
بسیاری از افراد فعال در حوزه کامپیوتر هنگامی که با این سوال مواجه می شوند آیا می توان سی پی یو لپتاپ را ارتقا داد؟ راحت ترین پاسخی که می دهند این است؛ خیر! اما باید این پاسخ را به طور مفصل موشکافی کنیم.
بیایید این مسئله را از جنبه های مختلف مورد بررسی قرار دهیم. برای دادن پاسخ دقیق به این سوال لازم است که چند ویژگی مختلف از لپ تاپ را در نظر بگیریم. به همین علت کمی عمیق تر به سوال و موضوع مطرح شده خواهیم پرداخت. برای دادن پاسخ قاطعانه به این سوال ابتدا باید نوع لپ تاپ را در نظر گرفت. همانگونه که می دانید کامپیوترهای رومیزی به شکلی طراحی می شوند که برای ارتفاع سی پی یو آن ها به راحتی می توان قطعه قدیمی را از سیستم خارج کرده و یک سی پی یو جدید و سازگار را بر روی مادربرد قرار داد. اما شرایط ارتقا سی پی یو لپ تاپ اینگونه نیست.
در گام نخست باید بررسی کرد که آیا سازنده لپ تاپ از امکان تعویض و ارتقاء cpu پشتیبانی می کند یا خیر؟ اگر از یک لپ تاپ قدیمی استفاده می کنید باید بدانید که پردازنده ها بر روی مادربرد لحیم نشده اند. در عوض برای نصب کردن قطعات کامپیوتر بر روی مادربرد از یک سوکت استفاده می کنند. مشابه آنچه در کامپیوترهای رومیزی مشاهده می کنیم، این نوع لپ تاپ ها نیز با یک سوکت، ارتباط بین پردازنده و مادربرد را برقرار کرده اند.
اگر لپ تاپ شما نیز به این شکل طراحی شده باشد و از سوکت برای اتصال سی پی یو به مادربرد استفاده می کند، این فرصت را در اختیار خواهید داشت که بتوانید پردازنده را ارتقا دهید. لازمه کار این است که به دنبال خرید یک سی پی یو با قابلیت پشتیبانی توسط لپ تاپ باشید.
هنگامی که می گوییم پردازنده باید توسط لپ تاپ شما پشتیبانی شود یعنی اینکه قطعه مورد نظر با سوکت همان شرکت سازگار باشد. به عنوان مثال گاهی اوقات کاربر از یک لپ تاپ با پردازنده Core i3 استفاده می کند. اکنون می توان برای ارتقاء cpu لپ تاپ به سراغ یک پردازنده Core i7 رفت که با سوکت سازگار است.
نکته دیگری در این زمینه وجود دارد. گاهی اوقات تولید کنندگان لپ تاپ، طراحی دستگاه های خود را به شکلی انجام می دهند که بایوس آن ها تنها بر روی یک پردازنده خاص قفل می شود. شرایطی که نشان می دهد به هیچ عنوان نمی توان سی پی یو لپ تاپ را ارتقا داد؛ حتی اگر لپ تاپ شما به شکلی طراحی شده باشد که از سوکت برای اتصال پردازنده بهره می گیرد.
این راهکار که تاکنون بررسی کردیم برای لپ تاپ های نسل گذشته کاربرد داشت. حال سوال این است که لپ تاپ های مدرن چگونه قابل ارتقا هستند؟
در پاسخ این سوال باید بدانید که طراحی لپ تاپ های مدرن به شکلی است که برای ارتقای سی پی یو آن ها شرایط سخت تری وجود دارد. با توجه به اینکه سازندگان پردازنده برای لپ تاپ های جدید از روش دیگر یعنی لحیم کردن آن بر روی مادربرد استفاده می کنند، عملا ارتقا دادن این قطعه برای شما غیر ممکن شده است. فراموش نکنید که طراحی لپ تاپ های قدرتمند به شکلی است که با خرید یک سیستم رده بالا تا چند سال بدون نگرانی می توانید از آن ها استفاده کنید.
بهترین زمان برای ارتقای سی پی یو لپ تاپ؟
سوال دیگری که در این زمینه مطرح می شود این است که اصلا چرا باید پردازنده لپ تاپ را ارتقا داد. علائمی وجود دارند که به شما بیان می کنند نیاز است cpu لپ تاپ خود را ارتقا دهید.
به عنوان مثال گاهی اوقات متوجه می شوید به سی پی یو لپ تاپ از عملکرد همیشگی خود فاصله گرفته است. البته قبل از اینکه به سراغ ارتقای سی پی یو بروید ابتدا باید مطمئن شوید که ضعف در عملکرد کامپیوتر ناشی از عدم توان کافی CPU بوده و مشکل از قطعات دیگر نیست.
مورد دیگر برای انتخاب بهترین زمان جهت ارتقای سی پی یو لپ تاپ هنگامی است که کاربر از اپلیکیشن هایی استفاده می کند که با توجه به سرعت تک هسته ای لپ تاپ عملکردی بسیار کند دارند. در این شرایط نیز ارتقاء سی پی یو لپ تاپ منطقی به نظر می رسد.
گاهی اوقات هنگام باز کردن تعداد زیادی تب در مرورگر متوجه می شوید که سیستم دچار لکنت یا تاخیر شده است. علاوه بر این اگر چند برنامه را به صورت همزمان باز کردید و متوجه شدید سیستم سرعت کافی را ندارد، ارتقا cpu را به شما توصیه می کنیم.
اگر لپ تاپ شما به شکلی طراحی شده که در آن کارت گرافیک نسبت به پردازنده قدرتمندتر است نیز باید به سراغ ارتقاء cpu رفت. پیدا کردن یک سی پی یو منطبق با قدرت کارت گرافیک اهمیت زیادی دارد. معمولا عدم توازن قدرت کارت گرافیک و پردازنده موجب می شود که هنگام اجرای برنامه ها، یک گلوگاه مشاهده شود. با توجه به اینکه پردازنده در این زمان اطلاعات مورد نیاز را نمی تواند به GPU ارسال کند و از سرعت پردازش کافی برخوردار نیست، با کندی مواجه خواهد شد.
بررسی درصد عملکرد پردازنده لپ تاپ
قبل از اینکه به فکر ارتقاء سی پی یو لپ تاپ باشید ابتدا یک راهکار ساده را در نظر گرفته تا متوجه شوید سی پی یو سیستم شما چند درصد از عملکرد خود را ارائه می دهد. به راحتی می توانید درگیری سی پی یو را در قسمت Task Manager مورد بررسی قرار دهید. تمام استفاده ای که از سی پی یو می شود باید بین ۵ تا ۳۵ درصد باشد. با این حال گاهی اوقات مشاهده می شود که حتی هنگام عدم استفاده سنگین از لپ تاپ، میزان درگیری سی پی یو به بیش از ۹۰ درصد رسیده است. این شرایط نشان می دهد که برای ارتقاء CPU لپ تاپ باید اقدامات لازم را انجام داد. فراموش نکنید گاهی اوقات مشاهده شده که پردازنده با درگیری بین ۱۰ تا ۱۵ درصد نیز سرعت سیستم را کند می کند. در این شرایط باید به سراغ مشکلات نرم افزاری بروید.
تاثیر ارتقا سی پی یو در سرعت لپ تاپ
نکته ای که هنگام ارتقا پردازنده لپ تاپ باید در نظر بگیرید این است که به خودی خود یک سی پی یو نمی تواند در سرعت و عملکرد سیستم شما تغییر شگفت انگیزی ایجاد کند. موارد مختلفی وجود دارند که در کیفیت و عملکرد لپ تاپ تاثیر می گذارند. با تعویض و ارتقاء cpu لپ تاپ شاید بتوان تغییر نسبی در سرعت آن مشاهده کرد. با این حال توصیه می کنیم در کنار ارتقاء سی پی یو سعی کنید چنانچه سیستم شما از حافظه HDD بهره می برد، به فکر خرید حافظه SSD نیز باشید. ارتقا حافظه رم لپ تاپ و همچنین انتخاب سیستم عامل متناسب با سخت افزار نیز از جمله مواردی هستند که در بهبود عملکرد لپ تاپ تاثیر مستقیم می گذارند.
انتخاب درست برای ارتقا سی پی یو لپ تاپ
برای ارتقا پردازنده لپ تاپ و انتخاب یک قطعه جدید باید چند نکته مهم را در نظر بگیرید. مهم ترین نکته این است که چه استفاده ای از لپ تاپ خود خواهید داشت. کاربران عادی که تنها به دنبال وبگردی، تماشای فیلم و اجرای اپلیکیشن های معمولی هستند و نیاز به امکانات زیاد ندارند، می توانند به سراغ خرید پردازنده دو هسته ای بروند. در عین حال اگر به دنبال یک لپ تاپ با سرعت بیشتر هستید و قصد دارید از نرم افزارهای گرافیکی استفاده کنید، خرید پردازنده ۴ هسته ای را توصیه می کنیم. شرایط برای گیمرها و کاربران حرفه ای متفاوت بوده و لازم است به سراغ انتخاب پردازنده های توانمندتر بروند.
دو روش برای ارتقای سی پی یو لپ تاپ
کاربرانی که قصد ارتقا سی پی یو لپ تاپ خود را دارند، می توانند از دو روش استفاده کنند.
روش اول: اضافه کردن حافظه رم به لپ تاپ
برای افزایش توان سیستم و ارتقا پردازنده ابتدا لازم است که حافظه رم دستگاه نیز افزایش یابد. قبل از هر کاری ابتدا مشخصات لپ تاپ خود را بررسی کرده که آیا امکان افزودن حافظه رم بر روی اسلات دیگر وجود دارد یا خیر. برخی از لپ تاپ ها به شکلی طراحی می شوند که از دو اسلات جهت نصب حافظه رم پشتیبانی می کنند. فراموش نکنید که گزینه خریداری شده باید با نوع سیستم شما سازگار باشد. اگر یک اسلات اضافه در کنار حافظه رم لپ تاپ وجود دارد، می توانید بر اساس توان دستگاه خود یک حافظه رم دیگر به آن اضافه کنید.
روش دوم: تعویض حافظه رم
گاهی اوقات نوع طراحی و ساخت لپ تاپ به شکلی است که نمی توان از اسلات دیگر برای ارتقاء حافظه رم آن بهره برد. در عین حال این لپ تاپ ها به شکلی طراحی می شوند که امکان تعویض حافظه رم قدیمی آن ها وجود دارد. برای خرید رم جدید نیز لازم است که ابتدا مشخصات لپ تاپ را بررسی کرده و بر اساس آن از رم های پشتیبانی شده توسط دستگاه استفاده کنید. برخی از لپ تاپ های قدیمی به شکلی طراحی شده اند که در قسمت زیرین آن ها دریچه ای وجود دارد که به راحتی بتوان برای تعویض و افزایش رم آن اقدام نمود.
مهمترین فاکتورها برای ارتقای سی پی یو لپ تاپ کدامند؟
برای ارتقا دادن پردازنده لپ تاپ باید چند نکته مهم را در نظر بگیرید. اینگونه نیست که به راحتی بتوانید یک پردازنده جدید را جایگزین قطعه قدیمی کنید. از جمله نکات مهمی که برای ارتقای سی پی یو لپ تاپ باید در نظر بگیرید موارد زیر هستند.
بررسی مادربرد لپ تاپ
در وهله اول قبل از اینکه به دنبال ارتقاء پردازنده سیستم خود بروید باید نوع مادربرد لپ تاپ را در نظر بگیرید. در واقع ارتقا سی پی یو به مادربرد آن وابستگی زیادی دارد. لازم است که حداکثر سرعت پشتیبانی شده توسط مادربرد را نیز جهت انجام این کار در نظر بگیرید.
قدرت فن لپ تاپ
همه ما به این نوع نکته واقفیم که ارتقا سی پی یو لپ تاپ موجب می شود که گرمای بیشتری توسط دستگاه تولید شده که برای رفع این حرارت لازم است از فن های توانمند کمک گرفت. اگر لپ تاپ شما دارای سیستم خنک کننده قدرتمند نباشد، عملا ارتقا دادن قطعات آن غیر ممکن می شود. گاهی اوقات با ارتقاء پردازنده متوجه می شوید که عملکرد لپ تاپ دچار اختلال شده است. این اختلال ناشی از عملکرد ضعیف فن و خنک کننده CPU خواهد بود. فراموش نکنید که عدم توان کافی فن CPU لپ تاپ، خرابی سایر قطعات را نیز به بار می آورد. پس برای ارتقاء پردازنده لپ تاپ سعی کنید به فکر خرید فن جدید باشید.
همخوانی سی پی یو
نکته مهم دیگری که برای ارتقاء پردازنده لپ تاپ باید در نظر بگیرید، همخوانی آن با قطعه قدیمی است. به عنوان مثال اگر یک پردازنده اینتل بر روی لپ تاپ شما وجود دارد، نمی توانید به جای آن از پردازنده amd استفاده نمایید.
سخن پایانی
ارتقا سی پی یو لپ تاپ موجب می شود که سرعت دستگاه بالاتر رود. با این حال باید بدانید که معدود لپ تاپ هایی وجود دارند که این امکان را برای شما فراهم می کنند. گاهی اوقات تعویض پردازنده لپ تاپ موجب آسیب رساندن به مادربرد و سایر قطعات می شود. در واقع متخصصین این حوزه همواره تاکید می کنند که افزایش توان پردازنده امری پر ریسک است. فراموش نکنید صرفا با ارتقا پردازنده لپ تاپ نمی توان انتظار معجزه از عملکرد دستگاه داشت. سایر قطعات لپ تاپ مانند حافظه رم، حافظه ذخیره سازی که می تواند از نوع SSD و یا hdd باشد و همچنین کارت گرافیک و مادربرد نیز باید توان کافی داشته باشند.
امتیاز و دیدگاه کاربران
۰
از
۵0 نفر امتیاز دادهاند
قدرت
3.5
دیدگاه خود را درباره این مطلب بیان نمایید
مرتب سازی دیدگاه ها براساس:
جدیدترین دیدگاه ها
مفید ترین دیدگاه ها
دیدگاه خریداران
آیا این دیدگاه برایتان مفید بود؟
5
5